Lamp VS Laser Projectors uitgelegd
25-01-22
Geschiedenis
In den beginne waren er lampen en deze werden gebruikt als de belangrijkste lichtbron in projectoren. Maar niet alle lampen zijn gelijk gemaakt. De originele lampen voor projectoren waren halogeen - ja, je zou naar de doe-het-zelf zaak kunnen gaan voor je vervangende lamp. Tegenwoordig worden hogedruk-kwikbooglampen gebruikt en staan bekend als ultra-high-performance lampen.
Eén ding is onvermijdelijk in de AV- en technologiearena: de enige constante is innovatie, en met deze innovatie zagen we de opkomst van solid-state lamploze lichtbronnen, namelijk laser en LED. Voor laserprojectie gebruiken Optoma-projectoren specifiek laserfosfor.
Wat is het verschil? En wat moet ik kiezen?
Lamp projectie
Beproefde en geteste projectielampen hebben talloze innovaties ondergaan, waaronder verbeterde helderheid en langere levensduur. De levensduur van deze lampen is ongeveer 10.000 uur en zijn zeer efficiënt in vergelijking met hun originele tegenhangers.
Is een op lampen gebaseerde projector iets voor mij?
Als je het alleen bij gelegenheden gaat gebruiken - elke week in een gebedshuis, om de paar weken op school, elke maand voor een filmmarathon, of zelfs om de vier jaar voor sportevenementen, dan is dat waarschijnlijk wel zo!
Om het in perspectief te plaatsen: in eco-modus geeft een projector met lamp je 10.000 uur kijktijd - dat staat gelijk aan 6.000 films of een film per dag gedurende 18 jaar!
Laser projectie
Laserfosfor is een solid-state lamploze technologie. Het werkt door blauwe laserdiodes op een draaiend geel fosforwiel te schijnen. De chemische verbinding fosfor absorbeert het blauwe licht en straalt een helder geel licht uit. Dit licht wordt vervolgens opgevangen en gesplitst met behulp van een kleurenwiel. Deze creëren de gekleurde afbeeldingen.
Waarom blauw? Het is een energiezuinige kleur met hoge dichtheid!
Is een projector op basis van laserfosfor iets voor mij?
Als een betrouwbare lange levensduur - tot 20.000 uur vrijwel onderhoudsvrij, 24/7 gebruiksmogelijkheid, consistent hoge helderheid, minimaal onderhoud en lage totale eigendomskosten, klinkt als muziek in de oren, dan is een laserprojector iets voor u.
Een cool feit over laser- en LED-projectoren (excuseer de woordspeling) is dat ze op een veel lagere temperatuur werken. Traditioneel is het uitschakelen van de projector belangrijk en duurt het ongeveer 5 minuten om de lamp af te laten koelen voordat u deze van de voeding kunt loskoppelen. Laserprojectoren bereiken onmiddellijke aan/uit-tijden.
Een ander voordeel van een koelere projector spreekt de meer creatieve projectiegebruikers aan, die de projector onder een hoek kunnen plaatsen voor portrettoepassingen of vloerprojecties.
DuraCore Laser
Voor professionele installaties zoals in musea, universiteiten of immersieve ruimtes, combineert Optoma's DuraCore-laser een toonaangevende levensduur van de laserlichtbron - tot 30.000 uur onderhoudsvrij, met een uniek stofbestendig ontwerp, onafhankelijk IP5X- of IP6X-gecertificeerd.
MultiColor Laser
Innovatieve Multicolor Laser (MCL)-technologie voegt een tweede rode laser toe aan de gewone blauwe laser voor sterk verbeterde kleurprestaties.
BRON: Optoma Blog